Az 1848-1849-es forradalom időszakában az Újvidéken garázdálkodó szerbek válogatás nélkül gyilkolták a magyar és német lakosságot. Nagybecskerek és környékének védelmét Kiss Ernő irányította, aki sikeresen vissza tudta verni csapataival a betolakodókat, így elkerülve a vérengzést.

A nagybecskereki polgárság hálás volt Kiss Ernő altábornagynak ezen tettéért, ezért elhatározták, hogy méltóképpen meg kívánnak emlékezni a hadvezér és honvédjei katonai tetteiről. Pompás, egész alakos bronzszobrát a megyeháza előtti főtéren avatták fel 1906. május 28-án. A szoboravatási ünnepségre elhívták szinte az összes országgyűlési képviselőt, melynek érdekében különvonatot is indultak a számukra Budapestről. Az eseményen részt vett továbbá Dániel Ernő, Kiss Ernő unokája is. 

Az emlékműnek a szerb bevonulás vetett véget. 1919-ben a délszláv csapatok a szobrot felrobbantották, majd maradványait megpróbálták teljesen összezúzni. Csupán a talpazatot hagyták épségben. Később erre helyezték rá Péter szerb király lovasszobrát. 1945 után Nagybecskerek nevét is lecserélték, az új névadó Zrenjanin kommunista partizánvezér lett, s Péter király helyét az ő szobra vette át. Jugoszlávia bukása után Zrenjanin lett a városban nem kívánatos személy, így az ő szobrát cserélták vissza Péter királyéra.

Az egészalakos bronzszobor évekig a múzeum udvarában, majd alagsorában porosodott. Hollétéről senki sem tudott mindaddig, míg 2005-ben a múzeumigazgató a Magyar Szó lapnak adott interjújában megmutatta az újságíróknak a megmaradt szoborfejet. Ekkor irányult a figyelem a maradványokra és megszületett a döntés, hogy a nagybecskereki püspökség és a Vajdasági Magyar Szövetség összefogásával, valamit a Magyar Kormány támogatásával a meglévő torzó alapján új szobor készüljön. A szobrot 2016-ban avatták fel az eleméri Szent Ágoston Emléktemplom udvarán. A Szent Ágoston-templom kriptájában van ugyanis Kiss Ernő aradi vértanú végső nyughelye, ahova – ahogyan a templom főhomlokzatán levő emléktáblán olvasható – a kiegyezés után, 1872. október 7-én helyezték el. 

Képek:

  1. Kiss Ernő szobrának leleplezése. In: Vasárnapi Újság, 53. évf. 22. sz. 1906. jún. 3., 1.– Elektronikus Periodika Archívum; Digitális Képarchívum. Jelzet: DKA-070094
  2. https://www.facebook.com/magyarvarosok/
  3. A 2016-ban felavatott új szobor, az eleméri Szent Ágoston Emléktemplom udvarán. Forrás: https://pannonrtv.com/