Színházak

A Madách Amatőr Színház társulata

A nagybecskereki Madách Amatőr Színház magyar nyelven játszó szerbiai színház. Két színházi évadban hivatásos színházként, a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház magyar társulataként működött.

1952-ben alapították, a nagybecskereki Petőfi Művelődési Egyesület színtársulatából nőtte ki magát. Első bemutatója, Bródy Sándor Tanítónő című darabjának előadása 1952. október 15-én volt. A színtársulat sikereit a városi vezetés is felismerte és 1953-ban hivatásos színházzá tették. Az anyagiak hiányára hivatkozva 1954-ben megszüntették. Azóta ismételten amatőr színházként működik a mai napig. 

A magyar nyelvű Madách Amatőr Színház a Népszínház épületében működik.

Vezetője Jenovay Lajos.

Cím: Szabadság tér 3. (Trg slobode 3.)

E-mail : madach@zrlocal.net

Telefon : +381 23 561626

Toša Jovanović Népszínház

(National Theatre Toša Jovanović)

A hivatásos társulat klasszikus színházi műsorokat, kamaraszínházi alkotásokat és bábjátékokat visz színre.

A színház Toša Jovanović (1845-1893) nagybecskereki születésű szerb színészről kapta a nevét. 

A színháznak csak 1946-tól van állandó társulata; korábban magyar, német és szerb társulatok vendégszerepeltek a színpadon.

Az 1980-as években a régi tervrajzok és fényképek segítségével felújították és kibővítették az eklektikus neoklasszicista elemeket hordozó homlokzatot.

Szabadság tér 3. (Trg slobode 3.)

Telefonszám: +381 / 23 / 561 – 135

 

A város magyar kulturális terei

Petőfi Magyar Művelődési Egyesület, Nagybecskerek

A magyarság művelődési – művészeti alkotótevékenységeinek ápolása, műkedvelés, hagyományápolás, művelődés, alkotómunka, folklór, népművészet, kézművesség, nemzeti,emléknapok és jeles napok megünneplése, a lakosság művelődési tevékenységének fejlesztése. Az egyesület épületében könyvtár is működik.

(Mađarsko - kulturno udruženje Petefi)

2300 Petőfi u. 1.  (Petefijeva 1.)

Telefonszám: +381 / 23 / 562 – 164, +381 / 23 / 540 – 563

E-mail : petefizr@gmail.com

Kapcsolattartó, képviselő neve : Balázs Ilona

A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület

Magyar Kommün u. 39 sz.
Muzslya, 23206

 

 

 

Kulturális intézmények

Múzeum

1906-ban alapították Torontál vármegye múzeumaként. Ma a régészeti, természetrajzi, néprajzi, művészeti és iparművészeti gyűjteményeiben mintegy 330 ezer múzeumi tárgyat őriznek. A régészeti kiállítás több mint 500 tárgya hosszú időutazásra invitálja a látogatót az i. e. 6400-tól egészen az i. sz. XIII. századig. A gazdagon dokumentált, eredeti műtárgyakat és háromdimenziós maketteket fölvonultató várostörténeti kiállítás látványos részét képezik a XI-XII. századi kardok, dísztárgyak, Torontál vármegye eredeti zászlója, valamint a XVIII. és XIX. század fegyverei. A néprajzi kiállítás öt termében XIX. század végi magyar, román, szlovák és szerb parasztházak tisztaszobái, valamint közép-bánsági népviseletek és használati tárgyak tekinthetők meg. Különleges színfolt a város sporttörténetét bemutató kiállítás.

Az állandó kiállításokon kívül időszaki művészeti, történelmi, irodalmi kiállításoknak is színhelyet ad.

Városi Múzeum / Pénzügyi Palota

Nagybecskereki Népmúzeum

2300 Nagybecskerek / Zrenjanin, Subotićeva 1.

Tel. : +381 / 023 / 561 – 841

Fax : +381 / 023 / 534 – 020

Városi Könyvtár

Az épület Nagybecskerek központjában található. A 19. század második felében épült dr. Brauer Lajos, a Torontál napilap résztulajdonosának és főszerkesztőjének megrendelésére. A napilap 1892-től székelt a neoreneszánsz saroképületben. A tervező építészmester ismeretlen. A földszinten a Sólyom Vendéglő kapott helyet. Az I. világháborút követően a Gazdasági Bank irodahelyiségei vették birtokba az épületet.

A Žarko Zrenjanin Városi Könyvtár 1967-től birtokolja az épületet. Ekkor a tetőtér felhasználásával átrendezték a belső helyiségeket. A könyvtár állománya körülbelül 150 000 darab kiadványra becsülhető.

Szabadság tér 2.

+3812366210

zrbiblio@mgnet.co.yu

A könyvtárban magyar nyelvű részleg is működik.

Magyar könyvtáros:

Csuka Mária

Telefonszám:  +3812330227

E-mail: cmarija@neobee.net

Écskai Művésztelep Kortárs Művészetek Képtára

Subotićeva utca 1

Telefonszám:  +3812362566

galerija@mgnet.com.yu

A város nagyrendezvényei

Magyar Nap

Harmadik éve szervezik meg Nagybecskereken, a Sörnapok keretében a Magyar Nap elnevezésű rendezvényt, amely keretében a kulturális, a turisztikai, a gazdasági adottságokkal ismerkedhetnek meg a nézelődők, látogatók. A rendezvényen mindig bemutatkoznak anyaországi városok is.

Borfesztivál

A nagybecskereki sportközpontban 2020-ban tartották meg a 10. Borfesztivált, amelyen öt kategóriában kihirdetik Bánát legjobb borait is.

A versenyprogramban szerbiai, romániai és magyarországi borászok vehetnek részt saját készítésű boraikkal. A versenyen megválasztják a legízletesebb fehér-, vörös-, rozé és sillerbort. Idén lesz egy új kategória is, a bánáti házi bor. A Bánát legjobb borai elnevezésű fesztivál szervezője a nagybecskereki Borklub. A rendezvény tíz év alatt nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát, amelynek célja a bánáti szőlészet és borászat népszerűsítése.

Korzófest

A városi Turisztikai Szövetség szervezi az önkormányzat támogatásával.

B. Szabó György-napok

Gizella-parti néptánctalálkozó

Vajdasági Hivatásos Színházak Találkozója

Bega-Feszt (fúvószenekarok találkozója)

Szilasi Mihály-nap (citerások találkozója Muzslyán)

Sziveri János-emléknap (Muzslyán)